#gruemenu.grue

                                           Малко за сватбите и сватбената фотография и от мен!

               Предвид опита ми на сватбен фотограф от повече от 20г., бих си позволил да дам няколко съвета на двойките, на които им предстои това емоционално събитие. Споделям своите впечатления, за да не се превърне мечтания ден от прекрасно тържество в изпитание, което просто всички чакат да свърши!

               Трябва да се знае, че на първо място стоят спокойствието и здравите нерви! Всичко около организацията и протичането на сватбения ден е свързано с трепет, очакване, планиране, преценка и немалко разминавания с предвиденото! Няма как! До сега не съм бил сватба, на която всичко да е минало точно по предварително изготвения план и да не е имало непредвидени ситуации.

               Изхождайки от тази позиция, искам да успокоя предварително бъдещите младоженци (а най-вече булките), че това са естествени неща в този процес. Всеки е емоционален по своему и преживява по различен начин ситуациите в които попада, но винаги помощта от хората запазили спокойствие в напрегната ситуация е решаваща! Това могат да бъдат и роднини - което е безценно, но най – често са лица свързани с подготовката отразяването и провеждането на тържествата. Скъсаната рокля, обърнатата торта, подпийнал роднина или каквото и да било друго невинно произшествие, в повечето случаи се е приемало в началото с известо неудобство, но се е превръщало в едва ли не „Гвоздея в програмата“, в добрия смисъл на думата!

               Избирайки сватбен фотограф, видеооператор, водещ, диджей или агенция, вие избирате помощик, който не само ще извърши дадена услуга за определена сума, но и ще се стреми да ви предразположи към положителни емоции във всяка възникнала ситуация. Този екип предшества хапването, пийването и танците които сплотяват присъстващите и игнорират до голяма степен напрежението. Правилният избор на всички влизащи в това число е от изключителна важност за това, как би се запомнила една сватба!

               Когато поемам ангажимент, аз винаги държа на среща с младата двойка. Ако колегите натоварени с различни дейности се съберат на таза среща, резултатът е много по-добър, като по този начин се пести време и се изчистват неясните въпроси наведнъж. Контактът лице в лице е важен, тъй като може взаимно да преценим дали разбиранията ни за предстоящото съвпадат. Задават се много въпроси – дали има специфика и изисквания на определени гости – чуждоговорящи например (аз говоря свободно на Английски, Гръцки и Руски) ,има хора предпочитащи да не бъдат снимани по определен начин, дали има нужда от допълнително осветление, локацията, броя на присъстващите и всичко, което може да има отношение към подготовката за правилното изпълнение на услугата. Уточнява не размера на капарото, общата сума, начина по който ще бъде предаден заснетия материал, допълнителни желания и др.

               Както младоженците могат да не изберат определен фотограф (оператор, диджей и т. нт.), така и изпълняващия определената услуга може да прецени, че няма как да изпълни поставените му изисквания предвид начина и стила в който е свикнал да работи. Винаги има гъвкавост и договорки уточняващи спецификата на всяка задача, но съм попадал в ситуации, в които съм предпочитал да пренасоча желанията на двойката към друг колега.

               Един от най-ярките случаи, които ще дам за пример, беше списък - разбирайте сценарий на сватбения ден. Беше безкрайно подробно уточнено кой и какво и къде ще прави от пристигането си до края на сватбата! Като се започне от сватбения екип, младоженците, мине се през кумове, шафери и се стигне до последния от гостите! По минути! Ако сме на снимачна площадка с персонал и актьори свикнали да се движат по таймкод, би могло да се приеме, че следняколко дубъла сцената ще бъде заснета според изискванията. Това в реална сватбена обстановка обаче, няма как да стане. След обсъждане с екипа, в крайна сметка се получи една доста добра импровизация, съвпадаща в общи линии с изискването на булката. Случи се само и единствено заради това, че изпълняващите цялостната услуга по заснемането, озвучаването и провеждането на сватбата работеха като едно цяло.

              Как протича обикновено едно такова събитие в по-голямата част от случаите?

               Ако броя на гостите е 80 и надолу, заснемането поемам сам. Ако бройката е по-голяма, препоръчвам наличието на втори фотограф или видеооператор. Целта е да се обхване възможно най-цялостно протичането на целия процес, за да може от заснетия материал да се избере максимално подходящата гледна точка за представянето във филм или фотоалбум. Получава се така наречения фоторазказ, който не претоварва и е интересен за гледане.

               Започвам с кадри от приготовлението на булката – кипрене, прическа грим..., отскачам (ако е възможно) и до жениха за да обърна малко внимание и на него. По този начин, в рамките на 2 часа имам представа за роднините, близки приятели, взаимоотношения и цялостната атмосфера преди началото на същинското тържество.

               Обикновено тръгвам с младоженеца към дома на булката, събирайки и кумовете, но се случва често и да го изчакам там, тъй като разстоянието между тях може да е голямо и да не се вписва в графика. Смиките от подготовката на сватбената кола обикновено имат доста приятен ефект върху клиента - там се влага немалко старание и много хумор!

               Според ситуацията, влизам при булката преди „пазарлъка“ и от нейната гледна точка, снимам нахълтването на цялата свита в дома и. В различните части от страната има различни обичаи, но първата среща между бъдещите съпрузи винаги е много емоционален момент, който трябва задължително да се да се заснеме. След почерпката и при напускането на дома от младата двойка, традицията е да се плисне вода на пътя им. Това предвид мястото и условията може да се направи пред прага или навън пред колата с която ще пътуват.

               Следва ритуалната зала, след което – църквата. Там нещата вървят доста подредено, тъй като самите водещи са професионалисти и рядко има изненади! Едно от най- често срещаните препятствия се оказва забравената кутийка с пръстени или кръщелните свидетелства. Подхождайте практично и проверявайте за всички документи, аксесоари и консумативи своеременно. Погачи, букети, вино, бонбони...

               С това задължителната тържествена част от сватбата, може да се каже че е приключила. В зависимост от локацията и условията се пристъпва към снимки с присъстващите. Може да се отдели малко време за фотосесия, но за да се получи истинска такава, е добре да бъде уговорена в друг ден, за да може да се наблегне само и единствено върху художествената част на визията.

               Ресторант!

               Може би най-желаната част от сватбата, от гледна точка на гостите. Там всички могат да си отдъхнат от случилото се през деня до този момент и да обърнат внимание на околните. Нерядко се създават непредвидени контакти, прерастващи в последствие в още работа за нас!

В ресторанта думата освен кума, има най-вече дисководещия или Диджея, както е прието да се нарича. Може да съдите за качествата му по това дали е повече диско или повече водещ. Негова е задачата да доддържа високо настроението, да води ритуали и игри, да усеща настроението и атмосферата, като подбира подходящо музиката спрямо момента и емоцията обхванали аудиторията.

               Преминаването от посрещането, захранването на младото семейство от свекървата, първият сватбен танц, речта на кума , хорото на кумата, песни и танци, персонални поздравления за всеки от гостите, игри, надиграване, хвърлянена букет и жартиер, разрязване на сватбената торта и продължаването на купона от най-издържливите!

               Това е в най - общи линии хронологията в която протичат най-масовите сватбени тържества по българските земи. Описвам я тук, за да може да е полезно за хората, които не са толкова вещи и ще се радвам, ако поне малко съм бил от помощ със съветите си. Нека не се смята, че всички сватби са еднакви. До сега не съм присъствал на нито една сватба същата като някоя друга и макар общите рамки да важат за повечето от случаите, то емоциите и пеживяванията са уникални за всеки един.

Желая от сърце на всички Щастие, Любов и Късмет като ще се радвам да бъда полезен с уменията и опита си в много предстоящи сватби и други щастливи поводи за срещи!

Дамян Кехайов

„Фотоивент София“ ЕООД

Тел: +359897560718

damyankehayov.com