#gruemenu.grue
Дванадесет години в училище, завършващи с дългоочакваното тържество! Така накратко може да се обобщи цялото нетърпение с което порастналите ни деца се втурват в поредното предизвикателство наречено – Живот! За него къде повече, къде по малко тече усилена подготовка както емоцинално, така и финансово.

Едно от основните пера в разходите заедно с тези за ресторант, тоалет и превоз, се явява и заснемането на паметния ден. Обикновено доста голяма част от хората не са наясно колко време ще им трябва за наемането на добър фотограф, както и доста хора решават да не ползват услугите на такъв. Ако не искате да сте от трескаво търсещите възможност за спасяване на положението в последния момент, е добре да се потърси по-отрано, тъй като каквото и да си говорим, всички случаи, единственото което остава след бала е (евентуално)роклята/костюма и заснетия материал – снимки или видео. Мога от собствен (и не само) опит да твърдя, че си заслужава! За разлика от всички останали поводи в които бихте могли да си направите снимки за спомен, независимо дали ще са под формата на фотоалбум, репортаж или фотосесия, този е може би най – подходящ, тъй като младостта не може да бъде заменена с нищо. Факт, който едва ли някой би се опитал да оспори. Контрастът получен при заснемане на един абитуриент преди и след бала е невероятен. В един период сме свикнали да имаме дете, а в следващия момент пред нас се появява почти зрял член на обществото, с авторитет и мнение изискващи нужното уважение. За родителите тази метаморфоза е свързана с радост и тъга едновременно поради осъзнаването, че тяхното малко „ пиле“, вече е на път да излети почти напълно оперено от домашното гнездо.

dmk 2833

Всеки сам за себе си решава как да се весели, но как да изглежда това е добре да се повери в ръцете на хора, които имат лично отношение към събитията и са наети специално за да покажат максимално качествено най доброто от визията на випускниците. Един от начините е индивидуалната фотосесия, целяща да представи абитуринта в целия му блясък. Когато той/тя е сам в кадъра, успява да се наблегне на начина по който самия той иска да изглежда и да бъде представен в спомените. Акцентира се както върху любимите места - фон, светлина, така и върху детайлите – прическа, грим, маникюр, тоалет... Тази сесия е лично, само и единствено за бъдещия „възрастен“. В много от случаите мамите се опитват да помагат, и в доста малко от тях успяват, тъй като са все още с нагласата, че те дирижират събията. Нека малко да се успокоят и да се опитат да делегират част от ангажиментите си, в интерес на спокойното протичане на заложените фотографски задачи. Снимките за спомен винаги задължително присъстват и там са запечатани всички дошли да уважат порастването на човека, който довчера са приемали като дете, внук и т.нт. За репортажното отразяване на празника е добре фотографа да бъде информиран за време и локации, за начина на придвижване, за евентуални забрани или възможности, които да улеснят както снимащия, така и сниманите. От тук насетне след набиране на нужния материал, може да се пристъпи към изработването на всевъзможни крайни продукти като например - албуми, фотокниги, отпечатване на снимки с различен формат и обработка, рамкиране, подаръчни сетове и всичко каквото може да ви хрумне по темата.
Давам съветите си от гледна точка на фотограф, занимаващ се с тази дейност вече повече от 25г. От сърце пожелавам на всички щастливо весело и пълноценно прекарване на незабравимата вечер, като се надявам всички да се придържаме към културното и безопасно общуване и придвижване!

dmk 3508

dmk 2875